Иван Хиновски, председател на Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) представи ситуацията

...
Иван Хиновски, председател на Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) представи ситуацията
Коментари Харесай

Иван Хиновски съветва да запазим отношенията си в ядрената дипломация с Русия

Иван Хиновски, ръководител на Българският енергиен и минен конгрес (БЕМФ) представи обстановката в енергийната сфера в писмо до президента Румен Радев, до партиите и до бъдещото управление в енергетиката.

Декларацията му е за евентуалните промени в равнището на енергийната сигурност на страната след 2023 година. Като енергиен специалист той предизвестява за неотложните дейности, които би трябвало да вземе страната ни.

Повод за декларацията е и влошените дипломатически връзки с Русия.

Според него спиране на комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетиката на България ще има извънредно тежки последици за енергийната и националната сигурност на страната.

" Напомням, че 100% от доставките на нуклеарно гориво, аварийни елементи и инженерни услеги за АЕЦ " Козлодуй " се обезпечават от съветски компании, което макар подхванатите дейности не може да бъде променено в околните 3-4 години. И в случай че " разярената Русия " постъпи като в тази ситуация с газовите доставки и приключи комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетика, България ще изпадне в извънредно тежка рецесия заради насилственото прекъсването на АЕЦ " Козлодуй " след 2024 година, когато запасите на свежо нуклеарно гориво ще бъдат изчерпени ", написа Хиновски.

Той предлага, с цел да се избегне възможна енергийна криза по дипломатически път да бъде направено всичко допустимо за опазване на положението на комерсиалните връзки в региона на нуклеарната енергетика. Хиновски очаква, че и в тази област ще ни бъде наложено изискването за възнаграждение в рубли.

Задълбочените разбори на експертите демонстрират че без АЕЦ " Козлодуй " мощностния и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, написа той. Според Хиновски това означава недостиг на електрическа енергия и евентуални ограничавания на електроподаването през зимните месеци, прекъсване на износа с всички последици за стопанската система на страната, повишение на цената на електроеннергията за бита и други.

Ако се стигне до сходно екстрено развиване на връзките и спиране на услугите, за компенсиране на следствията, Хиновски предлага стратегия за компенсиране на следствията със следните 4 ограничения:

Да се създаде стратегия за привеждане в подготвеност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и осигуравене на работата им на локални въглища, без значение от икономическите и екологични характерности, като Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Русе ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Топлоелектрическа централа " Сливен ", немодернизираните блокове на Топлоелектрическа централа " Варна " (ако не са демонтирани).

АЕЦ " Козлодуй " да има подготвеност и създаде нова стратегия за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на най-малък товар - единствено един блок.

Да се разгласи неотложно интернационален конкурс за даване на концесия за рандеман на потвърдените от досегашни изследвания ресурси на природен газ в " Етрополската свита ", като особено се предложения и до момента работилата компания " DirectPetrolium " от Съединени американски щати.

Да се създаде взаимно с румънската страна на стратегия за асимилиране на хидроенергийния капацитета на река " Дунав ", която в границите на 5-6 години може да способства за диверсификация на енергийния баланс на страната при голям брой други позитивни резултати за стопанската система на страната.

Според него сходна стратегия е е единственият излаз от задъдената улица на евентуалната рецесия от едно вероятно прекъсване на доставките на нуклеарно гориво и аварийни елементи за АЕЦ " Козлодуй ", която би зародила след 2023 година, написа Хиновски без да регистрира опциите за развиване на новите възобновими източници. Той не загатва и нищо за Зелената договорка.

Иван Хиновски бе народен представител от Има Такъв Народ в предходно национално заседание, а наскоро напусна партията, към която бе енергиен експерт. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР